Η τεχνολογία στη γεωργία έχει νόημα για κάθε παραγωγό, μικρό ή μεγάλο (vid)

Για τη σύγκλιση της τεχνολογίας με τη γεωργία, τα οφέλη, τις προοπτικές, αλλά και το ρυθμό υιοθέτησης τεχνολογικών εργαλείων από τους Έλληνες παραγωγούς, συζητάμε με την κα Μάχη Συμεωνίδου, συν-ιδρύτρια και γενική διευθύντρια της AgroApps.

Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τη γεωργία; Ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτησή της; Είναι βιώσιμη για κάθε μέγεθος αγροτικής ιδιοκτησίας; Μπορούν τα τεχνολογικά εργαλεία να απαντήσουν στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και της πιθανής απώλειας της παραγωγής; Οι Έλληνες παραγωγοί είναι πρόθυμοι να ενσωματώσουν τεχνολογικά εργαλεία στη διαδικασία παραγωγής; Τι αλλάζει στο παραγωγικό μοντέλο των γεωργών; Μήπως ξεφεύγουμε από το μοντέλο των επιδοτήσεων; Αυτά και αρκετά ακόμη θέματα συζητήσαμε με την κα Μάχη Συμεωνίδου, co-founder και managing director της AgroApps.

Για την κα Συμεωνίδου η σχέση της με τη γεωργία είναι μια σχέση ζωής, από τα παιδικά της χρόνια, ως παιδί αγροτικής οικογένειας, αργότερα στις σπουδές και εν συνεχεία στην επαγγελματική της πορεία, μέχρι και το 2015 όταν με μια ομάδα έμπειρων γεωπόνων και ειδικών στο χώρο της πληροφορικής θα ιδρύσουν την AgroApps.

Για την κα Συμεωνίδου δεν υπάρχει αμφιβολία: το μέλλον της γεωργίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τεχνολογία. «Αυτό που ζούμε τώρα είναι μια επανάσταση σε όλους τους τομείς. Ήταν αδύνατο η γεωργία να μείνει πίσω και να μείνει εκτός ρεύματος», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μικρή μεν αλλά γρήγορη υιοθέτηση τεχνολογικών εργαλείων από τους Έλληνες παραγωγούς.

Εξίσου βέβαιη εμφανίζεται και για τη βιωσιμότητά της, ανεξάρτητα από το είδος της παραγωγής ή το μέγεθος της αγροτικής ιδιοκτησίας. «Και για το μικρό χωράφι και για το μεγάλο, υπάρχουν λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του» σημειώνει.

Στο νέο γεωργικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται, το βάρος της αλλαγής δεν πέφτει μόνο στους παραγωγούς. Αντιθέτως, όπως σημειώνει η α Συμεωνίδου, θα πρέπει και οι τεχνολογικοί πάροχοι να είναι σε θέση να απαντήσουν με πολλή αξιοπιστία στο πιο απλό αλλά ουσιαστικό ερώτημα των παραγωγών: τι θα πάρω πίσω αν υιοθετήσω το ένα ή το άλλο εργαλείο. «Δεν έχει λόγο ο γεωργός να αρνηθεί κάτι από το οποίο θα κερδίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος των κρατικών φορέων για την υιοθέτηση πολιτικών που θα προωθούν την υιοθέτηση των τεχνολογιών.