Στις σύγχρονες επιχειρήσεις οι οικονομικοί διευθυντές είναι πρωταγωνιστές (vid)

Για τη διεύρυνση του ρόλου των οικονομικών διευθυντών και των λύσεων που προσφέρει η τεχνολογία για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις συνομιλούμε τον Νίκο Δημάκο και το Μιχάλη Παπαγεωργίου, στελέχη της KPMG.

Από ένα back office τμήμα και φύλακας των οικονομικών των επιχειρήσεων σε μια διεύθυνση που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και συμμετέχει ισότιμα στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη στρατηγικής. Ο ρόλος των οικονομικών διευθύνσεων και των CFOs ειδικότερα διευρύνεται, είναι μεγαλύτερος, είναι ζωτικός, για τη λειτουργία των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Για τις αλλαγές αυτές, τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία αλλά και τις πιθανές αντιστάσεις που παρατηρούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις συζητάμε με το Νίκο Δημάκο (Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, KPMG) και τον Μιχάλη Παπαγεωργίου (Senior manager, Consulting, KPMG).

Οικονομικός διευθυντής: ένας επιχειρηματικός εταίρος

“Οι εξελίξεις και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν σήμερα οι επιχειρήσεις ζητάνε από τον οικονομικό διευθυντή πολύ πιο ουσιαστικές και βαθύτερες κατευθύνσεις από αυτές που έδινε μέχρι σήμερα” σημειώνει από την αρχή της συζήτησής μας ο Νίκος Δημάκος, προσθέτοντας ότι η αλλαγή του ρόλου αποδίδεται και διαμορφώνεται από τη ψηφιοποίηση των λειτουργιών των επιχειρήσεων.

«Η εποχή ζητάει από τις οικονομικές διευθύνσεις insights» υπογραμμίζει, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα ένα διαφορετικό προφίλ για τα στελέχη των οικονομικών διευθύνσεων από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ένα προφίλ που εστιάζει στην ικανότητα ανάλυσης των δεδομένων που μπορούν να εξαχθούν από τα ψηφιακά συστήματα και στις δεξιότητες στο χειρισμό τους.

Έχοντας μια ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο κ. Δημάκος αναγνωρίζει τις δυσκολίες στον οικονομικό μετασχηματισμό και τις πιθανές αντιστάσεις, που σχετίζονται με τους ανθρώπους που στελεχώνουν τα τμήματα ή τα χρήματα που πρέπει να επενδυθούν. Ωστόσο, όπως σπεύδει να προσθέσει όσο καθυστερεί η διαδικασία του μετασχηματισμού τόσο μεγαλώνει το χάσμα που πρέπει να καλύψουν οι επιχειρήσεις, άποψη που επιβεβαιώνεται και από τις έρευνες της KPMG, οι οποίες δείχνουν ότι οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στο μετασχηματισμό τους έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες που ανέβαλλαν μια τέτοια απόφαση.

 Ο μονόδρομος του ψηφιακού μετασχηματισμού

Για τον Μιχάλη Παπαγεωργίου ο ψηφιακός μετασχηματισμός των οικονομικών επιχειρήσεων είναι μονόδρομος, που έρχεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στη λειτουργία τους, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών και βέβαια η βελτίωση του κόστους  Όπως σημειώνει, «η τεχνολογία και τα εταιρικά δεδομένα» παρέχουν στους οικονομικούς διευθυντές τα όπλα για να πρωταγωνιστήσουν». Όπλα, που με τη σειρά τους δημιουργούν απτή επιχειρηματική αξία.

Μια σημαντική παράμετρος αυτής της διαδικασίας μετασχηματισμού είναι οι λύσεις και οι ψηφιακές πλατφόρμες που θα επιλέξουν οι επιχειρήσεις, με τον κ. Παπαγεωργίου να σημειώνει τα πλεονεκτήματα του μοντέλου Powered Enterpise της KPMG, όπως επίσης και της πλατφόρμας Microsoft Dynamics for finance, ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης ενδοεταιρικών πόρων που συνεργάζεται με όλο το οικοσύστημα της Microsoft.

* Ευχαριστούμε τη Blueground για την παραχώρηση του χώρου στον οποίο πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της συνέντευξης.