Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: τα συμπεράσματα από τη συζήτηση για τις δορυφορικές επικοινωνίες

Τις δυνατότητες των δορυφορικών επικοινωνιών και τις νέες προοπτικές για την Ελλάδα, ανέλυσαν οι ομιλητές του πάνελ με τίτλο “The challenge of satellite communications”, το συντονισμό του οποίου έκανε ο αρχισυντάκτης του 2045.gr. Φανούρης Δρακάκης.

Με το ενδιαφέρον των δορυφορικών επικοινωνιών να αναζωπυρώνεται το τελευταίο διάστημα, η συζήτηση στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «The challenges of satellite communications» έμοιαζε πιο επίκαιρη από ποτέ. Η Ελλάδα άλλωστε βρίσκεται στη διαδικασία της χάραξης μιας εθνικής διαστημικής στρατηγικής, με τις δορυφορικές επικοινωνίες να αποτελούν ένα σημαντικό, πρώτο βήμα.

Στη συζήτηση της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας στους Δελφούς, συμμετείχαν ο κ. Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο  της Hellas Sat S.A., οι οποίοι ανέλυσαν τις δυνατότητες των δορυφορικών επικοινωνιών και τις νέες προοπτικές για τη χώρα μας.

Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς: game changer το πρόγραμμα μικροδορυφόρων

 Ο Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε, ότι μας δόθηκε μία μοναδική ευκαιρία από το Ταμείο Ανάκαμψης να επενδύσουμε 200 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα μικροδορυφόρων. “Το πρόγραμμα μας βάζει σε μία νέα εποχή, αυτό, που ονομάζεται «νέο διάστημα», δίνοντας τη δυνατότητα πλέον και σε ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις δυνατότητές τους να παράγουν τεχνολογία”, τόνισε και συμπλήρωσε, ότι “το 65% των επίγειων υποδομών θα φτιαχτούν από ελληνικές εταιρείες, όπως και το 35% του διαστημικού κομματιού”.

“Είναι game changer, γιατί θα μιλάμε για κβαντικές τηλεπικοινωνίες και κβαντική κρυπτογράφηση, όλα αυτά με την τεχνική υποστήριξη του εθνικού μας παρόχου Hellas Sat”, επεσήμανε  κ. Στάβερης κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ελλάδας, Πράγας, Πορτογαλίας και της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο, που ήταν η πρώτη δοκιμή στην ΕΕ και ανέδειξε, όπως είπε, τις δυνατότητες της χώρας μας για ασφαλείς τηλεπικοινωνίες όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος “Hellas Sat S.A.”) και Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς (Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς: οι κβαντικές δορυφορικές επικοινωνίες είναι το υπερόπλο του μέλλοντος

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος “Hellas Sat S.A.” υπογράμμισε, ότι το Μάιο συμπληρώνονται 20 χρόνια, που η Ελλάδα και η Κύπρος έγιναν διαστημική δύναμη, ενώ αναφέρθηκε στις μελέτες για τον Hellas Sat 4, που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής. “Κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται για το διάστημα έχει επιστροφή 8-12 ευρώ”, υπογράμμισε ο κ.Πρωτοπαπάς και εξήγησε, ότι οι δορυφόροι έγιναν πρώτη είδηση από τη στιγμή, που άρχισαν να ασχολούνται με τον τομέα αυτό μεγάλα funds και σημαντικές προσωπικότητες, όπως η Amazon και ο Elon Musk.

Όπως επεσήμανε μάλιστα, δεν υπάρχουν ασφαλείς κβαντικές επικοινωνίες χωρίς δορυφόρους. “Οι κβαντικές επικοινωνίες και οι κβαντικοί υπολογιστές είναι το υπερόπλο του μέλλοντος και του κυβερνοπολέμου, που επέρχεται”, επεσήμανε και πρόσθεσε, ότι υπάρχει διαμάχη Κίνας -ΗΠΑ για το ποιός θα τους φέρει πρώτος, καθώς όπως είπε, “μπορούν να σπάσουν πρωτόκολλα κρυπτογράφησης σε 10 δευτερόλεπτα”. “Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην κβαντική επικοινωνία και την κβαντική κρυπτογράφηση και ως χώρα και ως Ευρώπη”, κατέληξε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Το σύνολο της συζήτησης για τις δορυφορικές επικοινωνίες μπορείτε να παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί