Είναι η κοινότητα εκείνων των ανθρώπων που σπάνια γνωρίζουμε, αλλά με τις γραμμές κώδικα που γράφουν διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα. Οι developers είναι οι σύγχρονοι δημιουργοί της.  

Σε ένα κόσμο που διαρκώς ψηφιοποιείται, που η τεχνολογία καλείται να δώσει λύσεις σε μικρά αλλά και μεγάλα προβλήματα, οι developers, οι άνθρωποι που συνήθως παραμένουν στο παρασκήνιο είναι εκείνοι που καλούνται να δώσουν τις λύσεις. Να τις υλοποιήσουν.

Σε αυτήν την κοινότητα, που συνεχώς μεγαλώνει, απευθύνεται και το ετήσιο συνέδριο Microsoft Build. Έτσι και φέτος, από τις 25 έως τις 27 Μαΐου η Microsoft έχει αφιερώσει αυτές τις τρεις μέρες σ’ αυτό το κοινό, αλλά και σε όσους θέλουν να αποτελέσουν την επόμενη γενιά των προγραμματιστών. «Είστε οι άνθρωποι που διαμορφώνετε τη νέα πραγματικότητα και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Microsoft, Satya Nadella, μιλώντας για το ρόλο του συγκεκριμένου συνεδρίου. Το συνέδριο Microsoft Build έχει ως στόχο να βοηθήσει τους developers με τα απαραίτητα εργαλεία και κατ’ επέκταση να ενδυναμώσει τον κόσμο μέσα από τις λύσεις, τις πλατφόρμες και τις υπηρεσίες που θα υλοποιήσει η κοινότητα των προγραμματιστών.

2020: μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά

Σε μια χρονιά πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη ήρθε και η στιγμή να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο σημαντικός ρόλος αυτής της παγκόσμιας κοινότητας . Μια κοινότητα που βοήθησε επιχειρήσεις κάθε κλάδου, αλλά και το ευρύ κοινό να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η παγκόσμια πανδημία. Developers από όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν την τεχνολογία ως δύναμη, δημιουργώντας νέες πλατφόρμες για την επιτάχυνση της τηλεκπαίδευσης, τη διεύρυνση λύσεων τηλεϊατρικής και υγείας, αλλά και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, κάτω από τους τρομακτικούς περιορισμούς που δημιούργησε ο κορονοϊός.

“Κάθε εταιρεία εξελίσσεται σε ψηφιακή εταιρεία, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους προγραμματιστές”

Για τη Microsoft, μια εταιρεία που χτίστηκε από developers και για τους developers, η κοινότητα αυτή αποτέλεσε μία από τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις. Την ίδια στιγμή που κάθε προγραμματιστής ξεχωριστά έπρεπε και να ανταποκριθεί στις δικές του, προσωπικές και επαγγελματικές.

Η έκρηξη της ψηφιοποίησης που παρατηρήθηκε σε όλους τους κλάδους το 2020 ήταν μόνο η αρχή. Είναι γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που είχε προβλεφθεί να συμβεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας συμβαίνει ήδη. Σήμερα, δημιουργώντας ευκαιρίες και προκλήσεις για τους ανθρώπους που καλούνται να χτίσουν το μελλοντικό κόσμο.

Ευκαιρίες για τους developers

Για τον Satya Nadella στον μελλοντικό κόσμο δεν θα υπάρχει διαχωρισμός του τεχνολογικού κλάδου, καθώς ο υπολογιστής εισβάλλει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Ο κόσμος αναμένεται να μεταμορφωθεί μέσω της μαζικής υιοθέτησης της τεχνολογίας. Οι επιχειρήσεις δεν θα υιοθετούν την τελευταία τεχνολογία αλλά θα χτίζουν τη δική τους, μοναδική τεχνολογία ή αλλιώς θα μένουν πίσω.

Επιχειρήσεις από κάθε κλάδο αναζητούν πλέον developers για να αναπτύξουν νέες ψηφιακές λύσεις.

Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι μόνο οι εταιρείες τεχνολογίας θα αντικατοπτρίζουν το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Διπλάσιο από αυτό που είναι σήμερα. Όμως, ίσως είναι πιο σημαντικό αυτό που συμβαίνει σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους, σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι οποίες εξελίσσονται σε ψηφιακές επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας λύσεις αυτοματισμού, ψηφιακά κανάλια επαφής και πωλήσεων με τους καταναλωτές και πελάτες, λύσεις απομακρυσμένης συνεργατικότητας μεταξύ ομάδων εργασίας.

Ο ρυθμός προσλήψεων software engineers στις εταιρείες αυτοκινήτου είναι κατά 35% μεγαλύτερος από εκείνον των μηχανολόγων μηχανικών.

Σε αυτό το περιβάλλον, στον καινούριο ψηφιακό κόσμο, ο ρόλος των developers θα είναι ακόμα πιο καταλυτικός. Ήδη παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια, που επιταχύνθηκαν από την πανδημία. Χαρακτηριστικά, ο αριθμός των developers στις εταιρείες που δεν ανήκουν στον τεχνολογικό τομέα αυξήθηκε το 2020 με πιο ταχείς ρυθμούς σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ένα ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο της αυτοκινητοβιομηχανίας, στην οποία προσλήφθηκαν περισσότεροι μηχανικοί software από μηχανολόγους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Linkdein, ο αριθμός των αγγελιών απομακρυσμένης εργασίας για προγραμματιστές ήταν κατά 8 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πριν την πανδημία.

“Σε σύγκριση με τον κλάδο τεχνολογίας, ο κλάδος της γεωργίας προσέλαβε +65% περισσότερους developers. O τομέας ενέργειας +52%, εκγύμνασης +76%, καταναλωτικών αγαθών +41%.”

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν τη μισή αλήθεια, καθώς η συνεχής ένταξη προγραμματιστών στις επιχειρήσεις αλλάζει συνολικά τη λειτουργία τους, τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται οι ομάδες εργασίας, τον τρόπο με τον οποίο βγαίνει η δουλειά.

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις παρατηρείται και μια μεγάλη τεχνολογική στροφή στη μεγάλη εικόνα, στην κοινωνία. Στροφή με τη σειρά της δημιουργεί πολύ μεγάλες ευκαιρίες για την κοινότητα των developers, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να δημιουργήσουν νέες λύσεις, υπηρεσίες και προϊόντα. Χωρίς να ξεχνάμε όμως τις προκλήσεις, που συνδέονται π.χ. με την ιδιωτικότητα ή την κυβερνοασφάλεια. Τεχνολογία με «ρωγμές» δεν είναι το ζητούμενο.

Μια πλατφόρμα για τις μελλοντικές πλατφόρμες

Στον κόσμο αυτό, ο ρόλος της Microsoft και οι σημαντικές ανακοινώσεις του Microsoft Build είναι να αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές πλατφόρμες και εφαρμογές που θα φτιάξουν οι developers, οι δημιουργοί.

Έξι βασικοί πυλώνες για τη Microsoft

Προς την κατεύθυνση αυτή, πριν ακόμα από το ξεκίνημα του συνεδρίου η εταιρεία ανακοίνωσε περισσότερες από 100 αναβαθμίσεις και νέες υπηρεσίες στα προϊόντα της. Ανακοινώσεις που θα αποτελέσουν τα εργαλεία για τους προγραμματιστές και επικεντρώνονται σε έξι βασικούς πυλώνες:

  • Αύξηση της ταχύτητας προγραμματισμού
  • Ανάπτυξη εγγενών cloud εφαρμογών με την αξιοποίηση των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης
  • Δημιουργία εγγενών cloud εφαρμογών, που τρέχουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον
  • Δημιουργία της νέας γενιάς των συνεργατικών εφαρμογών για το υβριδικό εργασιακό περιβάλλον
  • Δημιουργία διαφοροποιημένων εφαρμογών SaaS, αξιοποιώντας το Microsoft Cloud
  • Ανάπτυξη digital twins εφαρμογών και μικτής πραγματικότητας
Φωτογραφία από digital twin εφαρμογή ζυθοποιίας, χάρη στην οποία η εταιρεία είναι σε θέση να παρακολουθεί live κάθε στάδιο της παραγωγής.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Microsoft κατά τη διάρκεια του Build ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία που σχετίζεται με την ίσως πιο σημαντική πρόκληση της εποχής μας, αυτή της κλιματικής αλλαγής. Όπως σημείωσε η εταιρεία, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα datacenter όλων των εταιρειών ξεπερνάει το 1% της συνολικής κατανάλωσης. Ποσοστό που θα εκτοξευθεί μεταξύ 3% και 8% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Για το σκοπό αυτό, η Microsoft ανακοίνωσε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Green Software Foundation (GSF), με αντικείμενο τον περιορισμό κατά 45% των ρύπων που εκπέμπουν τα datacenters έως το 2030. Φιλοδοξία του GSF είναι να βοηθήσει τη βιομηχανία λογισμικού να διαδραματίσει το ρόλο της, προσφέροντας τη δυνατότητα στον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών να μειώσει τις εκπομπές αερίων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η νέα γενιά των Windows, όπως ίσως κάποιοι θα ανέμεναν, δεν αποτελεί αντικείμενο του φετινού Microsoft Build, όμως η εταιρεία υποσχέθηκε ότι η επίσημη παρουσίασή τους θα γίνει πολύ σύντομα, με την υπόσχεση ότι η νέα γενιά θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες της τελευταίας δεκαετίας. Μάλιστα, απευθυνόμενος στην κοινότητα των προγραμματιστών, ο Satya Nadella σημείωσε ότι «η Microsoft θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για κάθε προγραμματιστή Windows αλλά και κάθε δημιουργό που θέλει μια σύγχρονη ανοιχτή πλατφόρμα για να δημιουργήσει και να διαθέσει τις εφαρμογές του».

Μια πλατφόρμα για τις μελλοντικές πλατφόρμες…