Τα μηνύματα της πανδημίας και της εμφανούς πλέον αλλαγής του μοντέλου εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου Microsoft Build.

To Μάρτιο του 2020 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο κλήθηκαν να αφήσουν το γραφείο τους και να συνεχίσουν την εργασία τους από το σπίτι. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν γυρίσει ακόμα, ενώ επίσης πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι προτιμότερη. Παράλληλα, σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι ήδη κλήθηκαν να επιλέξουν πώς θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται όταν περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας. Το μοντέλο εργασίας, όπως το γνωρίζαμε μέχρι πέρυσι, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν και ένας νέος τρόπος εργασίας, αυτό που θα συνδυάζει γραφείο και σπίτι, είναι προ των πυλών.

Είναι λογικό λοιπόν εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft να δίνουν έμφαση σ’ αυτές τις αλλαγές, προσφέροντας εργαλεία και δυνατότητες, που θα διευκολύνουν την εξ αποστάσεως παραγωγικότητα, αλλά και τους προγραμματιστές να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις. Μήνυμα που ήταν παραπάνω από εμφανές στο φετινό συνέδριο Microsoft Build.

Microsoft Teams: μια πλατφόρμα 145 εκατομμυρίων χρηστών

Η υβριδική εργασία απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στον τρόπο δημιουργίας όσο και τρόπο αλληλεπίδρασης με εφαρμογές. Εφαρμογές που, όπως σημείωσαν τα στελέχη της Microsoft, θα επικεντρώνονται στη συνεργασία σε σχέση όμως με την ατομική παραγωγικότητα, επιτρέποντας συγχρονισμένους και ασύγχρονους τρόπους συνεργασίας με συναντήσεις σε πραγματικό χρόνο, ανταλλαγή μηνυμάτων ad hoc, συνεργασία εγγράφων και αυτοματοποίηση επιχειρησιακών διεργασιών.

Για τη Microsoft αυτή η πλατφόρμα συνεργατικότητας είναι το Teams, η οποία σε μόλις μία χρονιά, από το Μάρτιο του 2020 έως το Μάρτιο του 2021, κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθμό των ενεργών, καθημερινών της χρηστών, φθάνοντας τα 145 εκατομμύρια. Ένα πραγματικό άλμα για τη λύση της Microsoft, που αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα της εταιρείας.

Μέσα στη δύσκολη περυσινή χρονιά η αμερικανική εταιρεία πρόσθεσε 300 νέα χαρακτηριστικά, ενώ στους πρώτους μήνες του 2021, 100 επιπλέον χαρακτηριστικά ήρθαν να προστεθούν.

“Ο αριθμός των επιχειρήσεων με 1000+ υπαλλήλους που χρησιμοποιούν το Microsoft Teams είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον στα τέλη του 2019”

Κατά τη διάρκεια του Build 2021 η Microsoft ανακοίνωσε τα επόμενα σχέδιά της για τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας, όπως επίσης και τις νέες δυνατότητες που θα έχουν στη διάθεσή τους οι προγραμματιστές για να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές. Κινήσεις, που έχουν ως στόχο να αξιοποιήσουν περαιτέρω την ήδη μεγάλη δυναμική της. Πολύ περισσότερο καταδεικνύουν ότι το Microsoft Teams είναι περισσότερο ένα οικοσύστημα και λιγότερο μια λύση αποκλειστικά της αμερικανικής εταιρείας.

Για τη Microsoft το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη εφαρμογών και λύσεων που θα βελτιώνουν περαιτέρω την εμπειρία, την εξ αποστάσεως συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων και εν τέλει την παραγωγικότητά τους. Οι συνεργατικές εφαρμογές, όπως τις ονόμασε, μέσω των οποίων οι τελικοί χρήστες θα μπορούν εύκολα να συνεργαστούν με άλλους για να ολοκληρώσουν το έργο τους οποτεδήποτε και οπουδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Ειδικότερα, στο Microsoft Teams έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα τα audio visual streams, η επέκταση της λειτουργίας together mode, όπως επίσης και το Stage View για παρουσιάσεις. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα Microsoft Teams θα παρέχει περισσότερες δυνατότητες σύνδεσης με το Microsoft Office και τις εφαρμογές του, όπως το Outlook.

Αντίστοιχο είναι το πνεύμα και για τους τρίτους κατασκευαστές, που θα θελήσουν να δημιουργήσουν πάνω στο Teams τις δικές τους λύσεις. Όπως σημείωσαν άλλωστε τα στελέχη της Microsoft αρκετές επιχειρήσεις, όπως η SAP, Service Now και Adobe, έχουν εκμεταλλευτεί τέτοιες δυνατότητες παραμετροποίησης.

Στο Microsoft Build έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε ήδη η διάθεση της Preview έκδοσης για το Teams Toolkit για Visual Studio & Visual Studio Code, που θα παρέχουν την ευχέρεια στους developers να δημιουργήσουν πάνω στο Teams τα δικά τους apps. Παράλληλα, το νέο Teams Developer Portal παίρνει τη θέση από το App Studio, βελτιώνοντας το σχεδιασμό, τη διαχείριση και την παρακολούθηση εφαρμογών του Teams από τους developers, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν ένα κεντρικό χώρο για όλα τα παραπάνω.

Εμπλουτίζοντας τη γενιά των developers

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή του συνεδρίου ήταν η πρόθεση της Microsoft να εμπλουτίσει τα εργαλεία που προσφέρει έτσι ώστε ακόμα και αυτοί που δεν έχουν γνώσης προγραμματισμού να μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές (low-code/no-code). Κατεύθυνση που δεν είναι καινούρια για την αμερικανική εταιρεία και η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι την διαφοροποιεί και από τον ανταγωνισμό. Τα βήματα ξεκίνησαν με το Microsoft Building Power (fx), που λειτουργεί στο γνώριμο σε όλους περιβάλλον του Excel.

Για αυτούς η Microsoft προσφέρει ένα ακόμα εργαλείο, το GPT-3, το γλωσσικό μοντέλο που προέκυψε από την πρωτοβουλία OpenAI. Ένα από τα πιο προηγμένα γλωσσικά μοντέλα παγκοσμίως (ο αλγόριθμος μηχανικής εκμάθησης μπορεί να διαχειριστεί περίπου 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους, αναλύοντας κείμενο, εικόνες και άλλα δεδομένα για τη σύνθεση προτάσεων ή την απάντηση σε ερωτήσεις), με την Microsoft να θέλει να το χρησιμοποιήσει για να μετατρέψει τη φυσική γλώσσα σε κείμενο, που θα αξιοποιείται από την low-code/ no-code λύση της.

Πρακτικά το GPT-3 θα επιτρέπει στους citizen developers (όπως ονομάζει η Microsoft τη συγκεκριμένη κατηγορία developers) να μιλούν με φυσικό τρόπο και να μετατρέπουν το λόγο σε κείμενο με την κατάλληλη σύνταξη για τον απαιτούμενο κώδικα. Όπως σημείωσαν τα στελέχη της Microsoft, στην παρούσα φάση το GPT-3 δεν μπορεί να επεξεργαστεί εξαιρετικά σύνθετα ερωτήματα, ωστόσο η χρήση του μπορεί να βοηθήσει τα low code εργαλεία να γίνουν διαθέσιμα σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινό.

“Δεν πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως στόχο την αντικατάσταση των σημερινών developers, αλλά για μια κίνηση που έχει ως στόχο την εύρεση των επόμενων 100 εκατομμυρίων προγραμματιστών στον κόσμο”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.