Με το Δαμιανό Χαραλαμπίδη, μέλος του ΔΣ της Παγκρήτιας Τράπεζας, συζητάμε για την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην «έκδοση» ψηφιακού ευρώ.

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία ψηφιακό ευρώ είναι το αντικείμενο του πρώτου podcast της νέας σειράς «Το μέλλον του χρήματος». Μαζί μας ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης, μέλος του ΔΣ της Παγκρήτιας Τράπεζας, με πολύχρονη εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μας βοηθάει να φωτίσουμε αρκετές από τις πτυχές μιας ενδεχόμενης δημιουργίας και εν συνεχεία υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ.

Ήταν Οκτώβριος του 2020, όταν μάλλον αιφνιδιαστική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ. «Το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος της κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» ανέφεραν μεταξύ άλλων οι πρώτες εξαγγελίες της ΕΚΤ, χωρίς όμως να είχε λάβει τότε οριστική απόφαση για την έκδοση του Από τότε μέχρι σήμερα, η πρόθεση οριστικοποιήθηκε, κάποιες πτυχές έχουν γίνει ήδη γνωστές, άλλες παραμένουν υπό διερεύνηση.

Το σίγουρο είναι όμως ότι οι ευρωπαίοι έρχονται όλο και πιο κοντά με την ψηφιακή τεχνολογία και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός e-ευρώ, όπως σημειώνει ο κ. Χαραλαμπίδης στην κουβέντα μας. Aυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έρχεται να αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά. 

Τι θα είναι λοιπόν το ψηφιακό ευρώ; Τι δεν θα είναι; Πώς μπορεί να υλοποιηθεί; Που και πώς θα χρησιμοποιείται; Μπορεί να υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τα άλλα ψηφιακά νομίσματα που θέλουν να υλοποιήσουν οι υπόλοιπες κεντρικές Τράπεζες στον κόσμο; Αυτές οι ερωτήσεις (και αρκετές ακόμη) αποτελούν τους βασικούς άξονες της ενδιαφέρουσας συζήτησής που είχαμε με τον κ. Χαραλαμπίδη. Μαζί του στο μικρόφωνο οι Νίκος Μουμούρης και Φανούρης Δρακάκης.

Πατήστε το play για περισσότερες λεπτομέρειες.

 Τα podcasts του 2045 είναι διαθέσιμα στις πλατφόρμες: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Rocket Casts κ.α.