Ποτέ άλλοτε το software, η δημιουργία λογισμικού δεν ήταν πιο σημαντική για την καθημερινότητά μας. Οι προγραμματιστές είναι οι σύγχρονοι διαμορφωτές της, μια πραγματικότητα που αποτυπώθηκε έντονα στο συνέδριο Microsoft Build.

“Είμαστε μια εταιρεία από developers για τους developers”. Με αυτή τη χαρακτηριστική ατάκα σύστησε ο Σάτια Ναντέλα (διευθύνων σύμβουλος της Microsoft) την εταιρεία στην κοινότητα των προγραμματιστών κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο Microsoft Build. Μια κοινότητα που αριθμεί πλέον 31 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δημιουργούν λύσεις και προϊόντα πάνω στις πλατφόρμες του αμερικανικού κολοσσού, επηρεάζοντας καταλυτικά την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων καταναλωτών, χρηστών, επαγγελματιών. Στη σημερινή εποχή οι developers λύνουν προβλήματα, μικρά και μεγάλα, σε κάθε κλάδο και οργανισμό στον πλανήτη.

«Πώς μπορούμε να ωφελήσουμε τον κόσμο;» αναρωτήθηκε σε μια στιγμή της ομιλίας του ο επικεφαλής της Microsoft, επισημαίνοντας ότι στην τρέχουσα χρονική περίοδο ο κόσμος αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με εκείνες της δεκαετίας του 70, όταν ο αμερικανικός κολοσσός έκανε τα πρώτα του βήματα. Ο πληθωρισμός και η ύφεση, ως αποτέλεσμα του ενεργειακού σοκ πριν από 50 χρόνια επανέρχονται και σήμερα έστω και αν οφείλονται σε διαφορετική πηγή. Όπως και τότε, ο κλάδος της τεχνολογίας αποτέλεσε μια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας, έτσι και σήμερα μπορεί να προσφέρει παρόμοιες ευκαιρίες. Και οι προγραμματιστές είναι εκείνοι που θα δημιουργήσουν τα νέα εργαλεία και τις λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Σάτια Ναντέλα κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του Microsoft Build.

Λύσεις για ένα καλύτερο αύριο

Όμως για να ανταποκριθούν οι developers σε αυτές τις προκλήσεις, παράγοντας επωφελείς λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων και του πλανήτη είναι απαραίτητο η Microsoft να θέσει τις βάσεις. Αυτές τις βάσεις έρχεται να προσφέρει το Microsoft Build, αποτελώντας την «πλατφόρμα επικοινωνίας» της εταιρείας με τους προγραμματιστές, οι οποίοι ενημερώνονται για τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σήμερα για να κάνουν πραγματική διαφορά αύριο. Αυτός είναι άλλωστε και ο ουσιαστικός ρόλος της Microsoft: να δημιουργήσει τα εργαλεία και τις πλατφόρμες που παρέχουν καλύτερες, ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Στο φετινό Microsoft Build ο αμερικανικός κολοσσός ανταποκρίνεται στο ρόλο του, ανακοινώνοντας περισσότερα από 50 νέα προϊόντα και χαρακτηριστικά, πάνω στις γνωστές πλατφόρμες της, όπως το Teams, το Azure, το Microsoft Store, τα Windows 11 και οι οποίοι επικεντρώνονται σε διάφορους πυλώνες, όπως η αύξηση της ταχύτητας προγραμματισμού, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η δημιουργία της νέας γενιάς των συνεργατικών εφαρμογών για το υβριδικό περιβάλλον εργασίας.

Λύσεις για προγραμματιστές ανεξαρτήτου επιπέδου

Ο προγραμματισμός, το γράψιμο κώδικα δεν αφορά πλέον μόνο τους επαγγελματίες developers, αλλά ακόμα και εκείνους που με σχεδόν μηδενικές γνώσεις και εντελώς διαφορετική επαγγελματική κατεύθυνση (φανταστείτε για παράδειγμα έναν οποιοδήποτε ελεύθερο επαγγελματία) θα ήθελε να δημιουργεί βάσεις δεδομένων από διάφορες πηγές και να εξάγει reports και συμπεράσματα για την εργασία του ή να μπορεί με απλό τρόπο να μετατρέπει μια ιδέα του σε ένα πλήρως λειτουργικό software.  

Για κάθε είδους developer η ταχύτητα του προγραμματισμού είναι βασικό μέλημα και σε αυτήν την ανάγκη απαντάει και φέτος η Microsoft με δεκάδες αναβαθμίσεις και χαρακτηριστικά των προϊόντων της. Το Microsoft Dev Box είναι μια λύση προς αυτήν την κατεύθυνση, μια cloud υπηρεσία που διευκολύνει τους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζονται χωρίς να ανησυχούν για τη διαμόρφωση και τη συντήρηση του συστήματός τους. Μια ακόμα πλευρά της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι η δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα από παντού και από διαφορετικές πλατφόρμες (πχ. Windows, macOS, Android, iOS). Πρακτικά το Dev Box προσφέρει ένα ασφαλές και ευέλικτο περιβάλλον στις επιχειρήσεις για να παραμείνουν παραγωγικές, χωρίς το άγχος αγοράς και αναβάθμισης των συστημάτων που διαθέτουν.

Συνεχίζοντας την υποστήριξη στους «πρωτάρηδες του προγραμματισμού» η Microsoft επενδύει ταυτόχρονα και σε τεχνολογίες low code (ανάπτυξη λογισμικού που απαιτεί από ελάχιστο έως καθόλου γράψιμο κώδικα για τη δημιουργία εφαρμογών ή διαδικασιών). Χαρακτηριστική τέτοια λύση είναι το Power Apps Express, το οποίο προσφέρει άμεση μετατροπή εικόνων, εγγράφων, αρχείων σχεδίασης, Power Points, ακόμα και χειρόγραφων σκίτσων σε λειτουργικές εφαρμογές.

Μετατρέποντας ένα σκίτσο σε μια λειτουργική εφαρμογή.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Microsoft, η πλειονότητα των στελεχών επιχειρήσεων που απευθύνθηκε αναγνωρίζουν ότι οι τεχνολογίες low code αποτελούν μια «αναξιοποίητη υπερδύναμη», που μπορεί να προσφέρει λύσεις σε αρκετές από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και την καινοτομία. Εκτιμούμε λοιπόν ότι η Microsoft θα συνεχίσει να επενδύει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση σε αυτό το πεδίο.

Τεχνητή νοημοσύνη και προγραμματισμός

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο σε όλα τα βήματα του προγραμματισμού, με τη Microsoft να ανεβάζει και φέτος ένα ακόμα επίπεδο τη σχέση αυτών των δύο, με στόχο να βελτιώσει περαιτέρω τη ροή της εργασίας των developers. Αφαιρώντας πιθανά εμπόδια και επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στα πιο σημαντικά στοιχεία του κώδικα που πρέπει να γράψουν. Στο πλαίσιο αυτό, η Microsoft ανακοίνωσε τη γενική διαθεσιμότητα του GitHub Copilot, ενός ΑΙ συστήματος που προτείνει την εισαγωγή κώδικα είτε από τις γραμμές που έχει ήδη γράψει ένας developer είτε από κάποιο σχόλιο. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας το GitHub Copilot μπορεί να παράγει έως και το 35% των γραμμών κώδικα ενός software.

Εκτεταμένη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης κάνουν και όλες οι λύσεις low code που παρουσίασε η Microsoft στο Microsoft Build. Ένα τέτοιο σύστημα σαρώνει και αναγνωρίζει τις εικόνες στο Power Apps Express για να τις μετατρέψει σε λειτουργικό software. To ίδιο ισχύει και για το Power Pages, το νέο εύχρηστο εργαλείο για τη δημιουργία σύγχρονων, ασφαλών, responsive, επιχειρηματικών ιστοσελίδων.

 Όμως, για τη Microsoft η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια πολυδιάστατη τεχνολογία με επωφελή εφαρμογή σε ανθρώπους και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. O αμερικανικός κολοσσός έχει ενσωματώσει πλήθος ΑΙ συστημάτων σε όλο το φάσμα της πλατφόρμας Azure, ανακοινώνοντας παράλληλα και τη συνεργασία της με άλλες επιχειρήσεις για να βοηθήσει την παγκόσμια κοινότητα τεχνητής νοημοσύνης να εξελιχθεί, να επεκταθεί και να ευδοκιμήσει.