Το ΑΙ φέρνει ένα εντελώς νέο μοντέλο στην ανάπτυξη του λογισμικού, διευκολύνοντας τους προγραμματιστές και τη δημιουργία κώδικα. Τα μηνύματα από το Microsoft Build μας δίνουν μια πρώτη, αλλά σαφή εικόνα.

Φανταστείτε ένα developer, ο οποίος μεταφέρει σε κείμενο και σε φυσική γλώσσα μια ιδέα του και αυτή να μετατρέπεται αυτόματα σε κώδικα. Πριν μερικά χρόνια αυτό το σενάριο ανήκε στη σφαίρα του φανταστικού, τώρα μοιάζει να αποτελεί μια υπό εξέλιξη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αλλάζει το έργο των προγραμματιστών και συνολικά την αντίληψη που έχουμε για το πεδίο του προγραμματισμού και της δημιουργίας κώδικα. Μία πραγματικότητα που δεν θα ήταν εφικτή, αν δεν είχε προχωρήσει τόσο πολύ η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, ώστε τα συστήματα να μπορούν να αντιληφθούν τη φυσική, ανθρώπινη γλώσσα και να τη μετατρέπουν στη γλώσσα που γνωρίζουν οι υπολογιστές.

«Ουσιαστικά πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης όσον αφορά στην ανάπτυξη λογισμικού, σε σχέση με αυτόν που γνωρίζαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής τεχνολογίας της Microsoft, Κέβιν Σκοτ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Microsoft Build. Ένα εντελώς νέο τρόπο που ανατρέπει και το ποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον προγραμματισμό.

Το παράδειγμα του Codex

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί ας δούμε αυτήν την εξέλιξη μέσα από ένα παράδειγμα. Το Codex είναι ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης OpenAI. Το Codex έχει λοιπόν τη δυνατότητα να ερμηνεύσει σε κώδικα τις απλές εντολές σε ανθρώπινη γλώσσα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους servers του GitHub ή άλλες δημόσιες πηγές. «Κάνει το γράψιμο κώδικα πιο παραγωγικό, αφαιρώντας το όχι και τόσο ευχάριστο κομμάτι της δουλειάς του προγραμματισμού. Σε βοηθάει να θυμηθείς πράγματα που πιθανώς έχει ξεχάσει και σε βοηθάει να λύσεις προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Peter Welinder, επικεφαλής προϊόντων και συνεργασιών της OpenAI.

Όπως μπορούμε να κατανοήσουμε το Codex αλλάζει τα δεδομένα στην ανάπτυξη λογισμικού, επιτρέποντας σε ένα developer να ολοκληρώσει την εργασία του σε πολύ λιγότερο χρόνο από αυτόν που χρειαζόταν στο παρελθόν.

Μια τέτοια εφαρμογή, είναι το εργαλείο GitHub Copilot, που όπως ανακοινώθηκε στο Microsoft Build θα είναι ευρύτερα διαθέσιμο στους επόμενους μήνες. Το συγκεκριμένο εργαλείο βασίζεται στο Codex και έχει εκπαιδευτεί με δισεκατομμύρια γραμμές δημόσιου κώδικα για να προτείνει κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού πρόσθετες γραμμές κώδικα και λειτουργίες. Επιπρόσθετα, το Copilot μπορεί να αναδείξει μια προσέγγιση ή μια λύση ως απάντηση σε μια περιγραφή του τι θέλει να επιτύχει ένας προγραμματιστής, αντλώντας από τη βάση γνώσεων και το τρέχον θεματικό πλαίσιο. Μπορεί επίσης να προσαρμόζεται στις αλλαγές που κάνουν οι developers, ταιριάζοντας με συγκεκριμένα «στυλ προγραμματισμού» για την αυτόματη συμπλήρωση τυποποιημένων ή επαναλαμβανόμενων γραμμών κώδικα, παρέχοντας προτάσεις που ταιριάζουν με τις προηγούμενες γραμμές.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Microsoft, το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να μειώσει έως και 35% το χρόνο προγραμματισμού για ένα developer, μα πάνω από όλα του προσφέρει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στα σημεία εκείνα του κώδικα που έχουν τη μέγιστη σημασία.

Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε προγραμματιστές

Η μεγαλύτερη ανατροπή που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στον προγραμματισμό έγκειται σε ένα άλλο επίπεδο. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι για τον προγραμματισμό -απαιτητικών ή όχι έργων- ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η εκμάθηση μιας τουλάχιστον από τις γνωστές γλώσσες προγραμματισμού, όπως οι Python, JavaScript, TypeScript και πολλές ακόμη. Όμως το ΑΙ έρχεται να αλλάξει αυτήν την εικόνα, εκδημοκρατίζοντας τον προγραμματισμό σε μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων.

Θυμηθείτε πόσες και πόσες πρωτοβουλίες για την εκμάθηση κώδικα έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια; Όσα ίσως δεν κατάφεραν να αλλάξουν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ήρθε να αλλάξει η ίδια η τεχνολογία και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη. Τώρα πλέον άτομα που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστοσελίδες ή και τις δικές τους εφαρμογές.  

Το πρόγραμμα Microsoft Power Platform απευθύνεται πάνω σε αυτή τη λογική: from low code to no code. Στο πλαίσιο του Microsoft Build η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε τρία διαφορετικά εργαλεία του προγράμματος Power Platform, τα οποία χάρη στο ΑΙ προσφέρουν τη δυνατότητα δημιουργίας κώδικα σε ερασιτέχνες developers. Το πρώτο, το Power Pages χρησιμοποιείται για τη δημιουργία σύγχρονων, ασφαλών, responsive ιστοσελίδων επιχειρήσεων, ενώ το Power Apps Express ανεβαίνει ένα ακόμα επίπεδο πιο πάνω, προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής εικόνων, εγγράφων, ακόμα και σκίτσων σε κώδικα και κατ’ επέκταση σε λειτουργικές εφαρμογές.

Το τρίτο εργαλείο είναι το Power BI datamarts, μια νέα λύση που προσφέρει με πολύ απλό τρόπο τη δυνατότητα στο χρήστη να τραβάει δεδομένα από πολλές διαφορετικές πηγές, δημιουργώντας στη συνέχεια βάσεις δεδομένων, έτοιμες να παράγουν τα απαραίτητα reports. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ορίσει τη βαρύτητα και τη σχέση των δεδομένων μεταξύ τους, παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για την εξαγωγή των αναφορών και των διαφόρων πινάκων. 

«Το μέλλον βασίζεται στο software. Πρέπει να ασχοληθεί μαζί του ένα ευρύ και πολυποίκιλο σετ ανθρώπων, από διαφορετικά backgrounds και με διαφορετικές οπτικές γωνίες», σημείωσε ο Κέβιν Σκοτ κατά τη διάρκεια του Microsoft Build. «Πρέπει να τους δώσουμε την ισχυρότερη δυνατή τεχνολογία ώστε να λύσουν όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν, να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να εξασφαλίσουν ευημερία στις οικογένειες και τις κοινότητές τους» κατέληξε.

Καλώς ήρθατε στην εποχή του εκδημοκρατισμού στον προγραμματισμού, θα καταλήγαμε εμείς.