Οικονομικός αναλφαβητισμός: μια πρώτη προσέγγιση στο πρόβλημα (podcast)

Με τον Θοδωρή Παπασταθόπουλο, Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΜΚΟ ERGO.Academy και τον Δαμιανό Χαραλαμπίδη, Μη Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Aegean Baltic Bank επιχειρούμε μια πρώτη προσέγγιση στο πρόβλημα του οικονομικού αναλφαβητισμού και στις λύσεις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Ο (χρηματο)οικονομικός αλφαβητισμός είναι μία κρίσιμη δεξιότητα στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια εποχή, που λόγω και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από το φυσικό χρήμα.

Η κατανόηση οικονομικών εννοιών αναπόφευκτα ενισχύει και την ικανότητά μας να λαμβάνουμε σωστές και αποτελεσματικές αποφάσεις στην καθημερινότητά μας. Όμως, παρά τη σημασία του, τα επίπεδα του οικονομικού αλφαβητισμού στην Ελλάδα (και όχι μόνο) είναι μάλλον απογοητευτικά, γεγονός που έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη διαχείριση των οικονομικών μας, αλλά και της ευημερίας μας συνολικά.

Αυτό είναι και το θέμα του podcast του 2045, στο οποίο επιχειρούμε να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση στο πρόβλημα, στην έντασή του, αλλά και σε πιθανές λύσεις. Μαζί μας δύο εκλεκτοί προσκεκλημένοι: ο Θοδωρής Παπασταθόπουλος, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΜΚΟ ERGO.Academy και ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Μη Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Aegean Baltic Bank.

Ας τους ακούσουμε…

Λίγα λόγια για την ERGO.Academy

Η ERGO.Academy είναι ένας φορέας που καινοτομεί στην εκπαίδευση και την ευημερία. Σκοπός της είναι η ενδυνάμωση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, επιδιώκοντας τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου εκπαίδευσής τους και την καλλιέργεια των ψυχοσυναισθηματικών, κοινωνικών και γνωστικών τους δεξιοτήτων. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιήσει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διάφορες θεματικές, μία από τις οποίες είναι και ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός, μετρώντας ήδη 2 εγκεκριμένα προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.

Τα podcasts του 2045 είναι διαθέσιμα στις πλατφόρμες: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts κ.α.