Η τέχνη επικοινωνεί με την τεχνολογία και προσφέρει νέες πολιτιστικές επιλογές.

Ποιες αλλαγές και εξελίξεις προκαλεί η ψηφιακή τεχνολογία στο χώρο της τέχνης; Πώς η τέχνη επικοινωνεί με την τεχνολογία για να προσφέρει νέες πολιτιστικές επιλογές; Πόσο ανοικτό είναι το ελληνικό κοινό στην σκηνή των ψηφιακών τεχνολογιών; Μπορούν οι σύγχρονες μορφές τέχνης να εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν μιας πόλης όπως η Αθήνα; Θα μπορούσε η περίοδος του κορονοϊού να χαρακτηριστεί ως μια δοκιμαστική περίοδος για τις νέες μορφές τέχνης αλλά και την εμπειρία που θα λαμβάνει το κοινό από πολιτιστικές εκδηλώσεις στο μέλλον;

Δεκαέξι χρόνια πριν ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Athens Digital Arts Festival. Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία πειραματική πρωτοβουλία. Τώρα πλέον ως ένας θεσμός της Αθήνας, ένα φεστιβάλ, που προωθεί τις σύγχρονες μορφές έκφρασης και δημιουργίας στην περιοχή που τέμνεται (και αλληλοεπιδρά πολλές φορές) ο ψηφιακός με τον φυσικό κόσμο. Θέλοντας να αναζητήσουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θεωρήσαμε ότι ο Ηλίας ήταν ένας από τις πιο κατάλληλους ανθρώπους για να μας μιλήσει.

Για τον Ηλία η είσοδος της ψηφιακής τεχνολογίας στην τέχνη έρχεται να προσθέσει επιπλέον στοιχεία που λείπουν από τη παραδοσιακή μορφή της τέχνης. Στο ίδιο το καλλιτεχνικό έργο, που δεν είναι απαραίτητα στατικό αλλά μπορεί να εξελίσσεται. Όπως επίσης και στην εμπειρία που βιώνει ο θεατής, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις μετατρέπεται και σε συν-δημιουργό του έργου.

Σημαντική όμως θα είναι η επίδραση της τεχνολογίας στους παραδοσιακούς χώρους τέχνης, με τον Ηλία να προβλέπει ότι μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα η πλειοψηφία των μουσείων να προσφέρουν τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης. Εξέλιξη που σε ένα βαθμό μπορεί να οφείλεται στην εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο σε αρκετές των περιπτώσεων δεν θα αποτελεί απλά μια εναλλακτική εμπειρία της επίσκεψης στο φυσικό χώρο αλλά θα προσφέρει στοιχεία, ακόμα και βιωματικά, που θα ενδυναμώνουν τα έργα και τη σχέση του κοινού με τους καλλιτέχνες.

Περισσότερα πατώντας το play…